Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Κυπερούντα


Η Κυπερούντα είναι το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής Πιτσιλιάς στην Κύπρο, με 1516 κατοίκους . και είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής Πιτσιλιάς.
Το χωριό βρίσκεται κάτω απότην οροσειρά του Τροόδους και της Μαδαρής.Απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Λεμεσού και 78 χιλιόμετρα από Λευκωσία. Η Κυπερούντα κατατάσσεται στα υψηλότερα χωριά της Κύπρου, αφού εκτείνεται από τα 1130 μέχρι τα 1300 μέτρα. Συγκεκριμένα είναι το τρίτο ψηλότερο χωριό του νησιού μετά τα χωριά Πρόδρομος και Χανδριά.
Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το φυτό «κύπερος» ή «κύπερη». Συγκεκριμένα «κύπερος» είναι ένα ζιζάνιο που ευδοκιμεί στην περιοχή και ονομάζεται επιστημονικά «cyperus rotunus» και εχει χρώμα μωβ.
Το χωριό πιθανότατα να ιδρύθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια σύμφωνα με ιστορικά κείμενα στα οποία αναφέρεται ως "Chiperonda".


Στην Κυπερούντα παράγεται το 33% της κυπριακής παραγωγής μήλων και αχλαδιών. Το πρότυπο οινοποιείο του χωριού έχει κερδίσει σε δεκάδες διαγωνισμούς. Το κλίμα του χωριού έχει κριθεί ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, και είναι ο λόγος που παλαιότερα λειτουργούσε σανατόριο στην θέση του τωρινού νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου